تیتانیوم دی اکسید یا همان تیتانTitanium Dioxide ) ) یکی از اکسیدهای مهم تیتانیوم است که در صنایع مختلف از جمله صنایع رنگ و رزین مورد استفاده قرار می گیرد و در طبیعت نیز به دو صورت آناتاز و روتایل یافت می شود. تنها در حدود ۵ درصد از تولید سالانه جهانی تیتانیوم صرف تولید فلز تیتانیوم می شود و ۹5 درصد باقیمانده در تولید ماده دی اکسید تیتانیوم مورد استفاده قرار می گیرد.
تیتانیوم دی اکسید یک ماده غیر آلی جامد سفید رنگی است که در برابر حرارت پایدار، غیر قابل اشتعال و دارای قابلیت انحلال ضعیف است و با توجه به سیستم طبقه بندی و علامت گذاری مواد شیمیایی هماهنگ جهانی GHS و سازمان ملل متحدUN جز مواد خطرناک طبقه بندی نمی شود.
تیتانیوم دی اکسید، یا همان اکسید تیتانیوم فلزی، به طور طبیعی در چند نوع سنگ و شن و ماسه معدنی به وجود می آید. تیتانیوم نهمین عنصر رایج در پوسته زمین محسوب می شود. این نوع از مواد اولیه صنایع رنگ و رزین معمولا از لحاظ شیمیایی، خنثی تلقی می شود.
کاربردهای تیتانیوم دی اکسید
کاربردهای تیتانیوم را می توان به چهار دسته متفاوت تقسیم کرد. در ادامه در خصوص هر کدام از این دسته ها به شکل کامل توضیح خواهیم داد.
✓مصارف دارویی
✓مصارف آرایشی
✓مصارف غذایی
✓مصارف صنعتی
مصارف دارويي تیتانیوم دی اکسید
از پودر دي اکسيد تايتان براي التيام سوزش هاي پوستي استفاده می شود. تیتانیوم دی اکسید منعکس کننده اشعه ماورا بنفش خورشيد است و بدين جهت در ساختن کرم ها و لوسيون هاي ضد آفتاب و ضد سوختگي از آن ها استفاده مي شود. از پودر دی اکسید تيتانیوم در ساخت قاب کپسول هاي دارويي و پوشش قرص ها نيز بهره گرفته می شود.
مصارف غذایی تیتانیوم دی اکسید
از پودر تیتان خالص به عنوان رنگدانه در فراورده هاي صنایع غذايي استفاده می شود. مدل های خاصی از این رنگدانه ها که دارای استانداردهای خلوص مناسبی هستند به عنوان رنگ دهنده در مواد خوراکی (مثل آب نبات ها، بیسکوییت ها، شیرینی ها، سفید کننده های قهوه، خمیردندان و غیره) مورد استفاده قرار می گیرند.
مصارف صنعتی تیتانیوم دی اکسید
از دی اکسید تیتانیوم برای سال ها در تولید محدوده وسیعی از کالاهای صنعتی و مصرفی از جمله رنگ ها، پوشش ها، چسب ها، کاغذ و مقوا، پلاستیک و لاستیک، جوهرهای چاپ، پارچه های پوشش داده شده و منسوجات در صنایع نساجی و همچنین تهیه الیاف مصنوعی استفاده می شود
با توجه به مصرف بالای دی اکسید تیتانیوم در صنایع مختلف، شرکت گوهر طلایی پاسارگاد از سال های گذشته جزو واردکنندگان عمده این محصول بوده و بخش عمده ای از نیاز مواد اولیه صنایع را تامین نموده است. طبق بودجه،خرید ماهیانه 500 تن پیش بینی شده گردیده است.